Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Hvem fortjener Forskningsrådets priser for unge fremragende forskere?

Det er fortsatt mulig å sende inn forslag til Forskningsrådets tre nye priser. Prisene er fordelt på fagområder, og premierer kvalitet, selvstendighet og faglig nyskaping blant forskere under 38 år. Send oss dine forslag før 15. oktober.

Prisene er åpne for unge forskere innenfor alle fag og disipliner, også for tverrfaglig forskning. Hver av prisene er på 500 000 kroner og er fordelt på følgende fagområder:

  • Humaniora og samfunnsvitenskap
  • Medisin, helsefag og biologi
  • Matematikk, naturvitenskap og teknologi

Ann-Cecilie Larsen fikk Forskningsrådets første pris for unge fremragende forskere i 2016. Nå har vi opprettet tre priser for forskere under 38 år. Foreslå dine kandidater før 15. oktober. (Foto: Christian Lund)
– Vi ønsker å vise hvor viktig det er å satse på unge forskere. For å premiere fremragende forskere innenfor alle fagfelt har vi opprettet tre priser. Vi håper prisene vil inspirere talentfulle forskere i starten av sin karriere, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen. – Nå håper vi mange benytter muligheten til å foreslå kandidater.

Forslag til vinnere av de nye prisene for unge fremragende forskere kan sendes til Forskningsrådet før 15. oktober.

Les mer om prisene og nominering. Prisvinnerne blir offentliggjort i februar. 

Trenger forskere med nye ideer

Professor Ingvild Gilhus ved Universitetet i Bergen leder juryen som skal kåre prisvinnerne. Hun har tro på at prisene vil øke oppmerksomheten rundt unge forskeres innsats.
Ingvild Gilhus (Foto: UiB)
– Det er viktig å gi unge forskere anerkjennelse. Forhåpentligvis vil flere legge merke til den store innsatsen unge forskeres legger ned i sitt arbeid. Slik kan prisene skape gode ringvirkninger og gjøre forskningsmiljøene mer åpne for den faglige nyskapningen som de unge bidrar med, sier Gilhus.

Hun er glad for at det nå blir tre priser fordelt på ulike fagområder.

– Tre fagkategorier gjør det lettere å vurdere kandidatene opp mot hverandre. Med tre priser får også flere sjansen til å oppnå den anerkjennelsen en slik pris vil gi. Dette bør gjøre miljøene mer motiverte til å kikke seg rundt og foreslå kandidater.

Et hovedmål for prisene er å stimulere unge forskere til videre innsats.

– Både det å bli nominert og vinne prisene bør gi forskerne selvtillit til å sette i gang aktivitet ut fra egne ideer. Jeg vil si at prisene virkelig har oppfylt sin misjon hvis prisvinnerne ved slutten av sin karriere tenker at det var denne prisen som ga dem støtet til å tørre å satse på egne forskningsideer, avslutter Gilhus.

Fakta

  • Forskningsrådets priser for unge fremragende forskere skal belønne høy kvalitet, selvstendighet og faglig nyskapning og skal stimulere prisvinneren tidlig i karrieren til videre innsats og satsing på forskning.
  • Prisene er åpne for unge forskere innenfor alle fag og disipliner, også for tverrfaglig forskning.
  • Det deles ut én pris innenfor humaniora og samfunnsvitenskap, én innenfor medisin, helsefag og biologi, og én innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi.
  • Hver pris består av en sum på 500 000 kroner og deles ut årlig.
  • Prisvinneren må være yngre enn 38 år ved nominasjonsfristen 15. oktober. Permisjoner, verneplikt og langvarig sykefravær trekkes fra.
Skrevet av:
Christian Lund Spesialrådgiver 22 03 73 40 clu@forskningsradet.no
Publisert:
27.08.2017
Sist oppdatert:
20.06.2018